مقالات

معرفی هوش مصنوعی و کاربرد های آن

هوش مصنوعی و کاربردهای ان

یکی دیگر از کلماتی که ممکن است هرروز به گوش شما برسد هوش مصنوعی یا کلماتی که به هوش مصنوعی مرتبط است می باشد.در مقاله امروز زیمولت سعی میکنیم تا با هوش مصنوعی و کاربردهای ان در زندگی روزمره اشناشیم.ابتدا بریم باهم بفهمیم اصلا هوش مصنوعی به چه معناست.با ماه همراه باشید.

هوش مصنوعی چیست؟

اصطلاح «هوش مصنوعی» یا AI برای توصیف سیستمی به‌کار می‌رود که می‌تواند فعالیت‌های شناختی وابسته به ذهن انسان ازجمله «یادگیری» و «حل مسئله» را به‌خوبی یا حتی بهتر از انسان‌ها انجام دهد. اما در اکثر موارد، آنچه به‌عنوان هوش مصنوعی می‌شناسیم، درواقع Automation یا همان فرایند خودکارسازی نام دارد و برای درک بهتر AI، ابتدا باید فرق آن را با اتوماسیون بدانیم.

در دنیای علوم کامپیوتر یک جوک قدیمی وجود دارد که می‌گوید اتوماسیون، کارهایی است که ما همین‌حالا می‌توانیم با کامپیوتر انجام دهیم، اما هوش مصنوعی کارهایی است که ما دلمان می‌خواست می‌توانستیم با کامپیوتر انجام دهیم.

به‌عبارت دیگر،‌ به‌محض اینکه بفهمیم چطور کاری را با کامپیوتر انجام دهیم، از حوزه‌ی هوش مصنوعی خارج و وارد اتوماسیون می‌شویم.

دلیل وجود این جوک این است که هوش مصنوعی تعریف دقیقی ندارد و حتی اصطلاح فنی نیست. اگر به ویکی‌پدیا نگاهی بیندازید، می‌خوانید که هوش مصنوعی «هوشی است که توسط ماشین‌ها ظهور پیدا می‌کند، در مقابل هوش طبیعی که توسط جانوران شامل انسان‌ها نمایش می‌یابد.» یعنی تعریفی به همین مبهمی و گستردگی.

انواع کلی هوش مصنوعی

به‌طور کلی، دو نوع هوش مصنوعی وجود دارد:

هوش مصنوعی قوی (strong AI) و هوش مصنوعی ضعیف (weak AI).

هوش مصنوعی قوی همانی است که اکثر افراد با شنیدن AI متصور می‌شوند؛ یعنی نوعی هوش دانای کل شبیه شخصیت هال ۹۰۰۰، همان ربات قاتلِ فیلم ادیسه‌ی فضایی یا سیستم خودآگاه هوش مصنوعی اسکای‌نت در فیلم‌های تریمیناتور که در عین داشتن هوش فراانسانی و قابلیت استدلال و تفکر منطقی، توانایی‌هایی فراتر از انسان‌ها نیز دارند.

درمقابل، هوش مصنوعی ضعیف الگوریتم‌های بسیار تخصصی‌ای هستند که برای پاسخ به سوالات مشخص، مفید و محدود به حیطه‌ی همان مسئله طراحی شده‌اند؛ مثل موتور جستجوی گوگل و بینگ، الگوریتم پیشنهاد فیلم نتفلیکس یا حتی دستیار صوتی Siri و گوگل‌اسیستنت.

این مدل AI ها در سطح خود بسیار قابل‌توجه هستند، هرچند کارایی آن‌ها محدود است.

اما فیلم‌های علمی‌تخیلی هالیوودی را که کنار بگذاریم، هنوز با دستیابی به هوش مصنوعی قوی فاصله‌ی زیادی داریم. درحال‌حاضر، تمام AI‌ هایی که می‌شناسیم از نوع ضعیف هستند و برخی از پژوهشگران معتقدند روش‌هایی که تا‌به‌حال برای توسعه‌ی هوش مصنوعی ضعیف به کار رفته‌اند، کاربردی در توسعه‌ی هوش مصنوعی قوی نخواهند داشت.

البته اگر نظر کارمندان شرکت OpenAI، توسعه‌دهنده‌ی چت‌بات محبوب ChatGPT را بپرسید، به شما خواهند گفت تا ۱۳ سال آینده و با همین روش‌های شناخته‌شده می‌توانند به هوش مصنوعی قوی دست پیدا کنند!

انواع هوش مصنوعی

هوش مصنوعی به روش‌های مختلفی دسته‌بندی می‌شود؛ جدا از دسته‌بندی بسیار کلی هوش مصنوعی ضعیف و هوش مصنوعی قوی که در ابتدای مقاله درباره‌اش صحبت کردیم، روش رایج دیگری هوش مصنوعی را به چهار دسته تقسیم می‌کند:

  1. ماشین‌های واکنشی (Reactive Machines) که ساده‌ترین نوع هوش مصنوعی هستند و تنها می‌توانند به موقعیت‌های فعلی بدون استفاده از تجربیات گذشته پاسخ دهند؛ مثل موتورجستجوی گوگل.
  2. ماشین‌های حافظه محدود (Limited Memory) که می‌توانند از برخی داده‌های گذشته برای بهبود تصمیم‌گیری استفاده کنند؛ مثل سیستم احراز هویت در وب‌سایت‌ها.
  3. نظریه ذهن (Theory of Mind) که درحال‌حاضر نوع فرضی هوش مصنوعی است که می‌تواند به شکل بهتری احساسات، عواطف و اعتقادات انسان‌ها را درک و سپس از این اطلاعات برای تصمیم‌گیری خود استفاده کند.
  4. هوش مصنوعی خودآگاه (Self-aware) که آن هم یکی دیگر از انواع فرضی هوش مصنوعی است که به خودآگاهی رسیده و می‌تواند از خودش احساسات و افکار شبیه انسان‌ها داشته باشد.

تاریخچه هوش مصنوعی

هوش مصنوعی توسط فلاسفه و ریاضی‌دانانی نظیر جرج بول که اقدام به ارائهٔ قوانین و نظریه‌هایی در مورد منطق نمودند، مطرح شده بود. با اختراع رایانه‌های الکترونیکی در سال ۱۹۴۳، هوش مصنوعی، دانشمندان آن زمان را به چالشی بزرگ فراخواند. در این شرایط، چنین به‌نظر می‌رسید که این فناوری قادر به شبیه‌سازی رفتارهای هوشمندانه خواهد بود.

با وجود مخالفت گروهی از متفکران با هوش مصنوعی که با تردید به کارآمدی آن می‌نگریستند تنها پس از چهار دهه، شاهد تولد ماشین‌های شطرنج باز و دیگر سامانه‌های هوشمند در صنایع گوناگون شدیم.

حوزه پژوهش در زمینه هوش مصنوعی در یک کارگاه آموزشی در کالج دارتموت در سال ۱۹۵۶ متولد شد. شرکت کنندگان آلن نیول (دانشگاه کارنگی ملون)، هربرت سیمون (دانشگاه کارنگی ملون)، جان مک‌کارتی (مؤسسه فناوری ماساچوست)، ماروین منسکی (مؤسسه فناوری ماساچوست) و آرتور ساموئل (آی بی ام) از بنیان‌گذاران و رهبران پژوهش در زمینه هوش مصنوعی شدند.

آنها به همراه دانشجویانشان برنامه‌هایی نوشتند که مطبوعات آن را «شگفت‌آور» توصیف می‌کردند، رایانه‌ها استراتژی‌های بردِ بازی چکرز را فرا می‌گرفتند،سوالاتی در جبر حل می‌کردند، قضیه‌های منطقی اثبات می‌کردند و انگلیسی صحبت می‌کردند.

در اواسط دهه ۱۹۶۰ میلادی وزارت دفاع آمریکا سرمایه‌گذاری‌های سنگینی در حوزه پژوهش در زمینه هوش مصنوعی انجام می‌داد، در آن دهه آزمایشگاه‌های فراوانی در سراسر جهان تأسیس شد.

بنیانگذاران هوش مصنوعی در مورد آینده خوشبین بودند: هربرت سیمون پیش‌بینی کرد «ماشین‌ها ظرف بیست سال قادر به انجام هر کاری هستند که یک انسان می‌تواند انجام دهد». ماروین مینسکی، نوشت: «در طی یک نسل … مسئله هوش مصنوعی اساساً حل خواهد شد».

نام هوش مصنوعی در سال ۱۹۶۵ میلادی به عنوان یک دانش جدید ابداع گردید. البته فعالیت در این زمینه از سال ۱۹۶۰ میلادی شروع شد. بیشتر کارهای پژوهشی اولیه در هوش مصنوعی بر روی انجام ماشینی بازی‌ها و نیز اثبات قضیه‌های ریاضی با کمک رایانه‌ها بود.

در آغاز چنین به نظر می‌آمد که رایانه‌ها قادر خواهند بود چنین فعالیت‌هایی را تنها با بهره گرفتن از تعداد بسیار زیادی کشف و جستجو برای مسیرهای حل مسئله و سپس انتخاب بهترین روش برای حل آن‌ها به انجام رسانند.

اصطلاح کلمه هوش مصنوعی

اصطلاح هوش مصنوعی برای اولین بار توسط جان مک‌کارتی (که از آن به‌عنوان پدر علم و دانش تولید ماشین‌های هوشمند یاد می‌شود) استفاده شد. وی مخترع یکی از زبان‌های برنامه‌نویسی هوش مصنوعی به نام لیسپ است.

با این عنوان می‌توان به هویت رفتارهای هوشمندانه یک ابزار مصنوعی پی برد. حال آنکه هوش مصنوعی به عنوان یک اصطلاح عمومی پذیرفته شده که شامل محاسبات هوشمندانه و ترکیبی است.

از اصطلاح “Strong and Weak AI” می‌توان تا حدودی برای معرفی رده‌بندی سامانه‌ها استفاده کرد.

کاربرد های هوش مصنوعی

هوش مصنوعی کاربردهای متنوعی دارد. تعدادی از مهم‌ترین کاربردهای هوش مصنوعی شامل استفاده در وسایل نقلیه خودگردان (مثل پهپادها و اتومبیل‌های خودران)، تشخیص‌های پزشکی، خلق آثار هنری، اثبات قضیه‌های ریاضی، انجام بازی‌های فکری، تعیین هویت تصاویر و صداها، ذخیره انرژی، جستجوگرهای اینترنتی، تهیه قراردادها و پیش‌بینی آرای قضایی می‌شوند.

بریم باهم با چندتا از کاربردهای انها اشنا شیم.

  • هوش مصنوعی در اقتصاد

یکی از مهم‌ترین کاربردهای هوش مصنوعی در زمینهٔ تجارت، اقتصاد و کلان داده است. برای مثال، با استفاده از هوش مصنوعی می‌توان با ضریب خطای پایینی، تغییرات فصلی و بلندمدت در عرضه یا تقاضای محصولات مختلف را پیش‌بینی کرد. این موضوع می‌تواند به شدت در سیاست، اقتصاد کلان و کنترل عرضه و تقاضا مفید واقع شود.

همچنین، شرکت‌هایی مانند گوگل خدماتی در زمینهٔ هوش مصنوعی به شرکت‌های بزرگ ارائه می‌دهند که می‌تواند به برنامه‌ریزی، انبارگردانی، پیش‌بینی سیر صعودی یا نزولی فروش در محصولات به خصوص و نیز برندسازی آن‌ها کمک کند.

  • هوش مصنوعی در ورزش

به‌طور تاریخی، پیش‌بینی فوتبال به انسان‌های ماهری وابسته بود که می‌توانستند سوابق و وضعیت دو تیم و بازیکنان را تحلیل کنند. با انقلاب دیجیتال، سایت‌های شرط‌بندی کار را برای پیش‌بینی آسان و آسان‌تر کردند. اما حتی ظهور سایت‌ها و شرط‌بندی آنلاین هم تأثیری در نحوه شرط‌بندی ایجاد نکرد.

همچنان علاقه‌مندان تلاش می‌کنند تا وضعیت طرفین و بازیکنان را بررسی کنند. هوش مصنوعی این را تغییر می‌دهد.

اینترنت باعث ظهور سایت‌ها و فروم‌هایی شد که تیپسترهای شرط‌بندی فرم معرفی می‌کنند. با ظهور هوش مصنوعی، فرم شرط‌بندی می‌تواند چیزی فراتر از یک محاسبه انسانی باشد و الگوریتم‌های یادگیری ماشین، بازی را عوض می‌کنند.

  • شبکه‌های اجتماعی

در شبکه‌های اجتماعی مطرح مانند توئیتر یا اینستاگرام، برای تشخیص الگوهای رفتاری انسانی، جلوگیری از هرزنامه و انتشار محتوای مجرمانه و نیز شناسایی مخاطبان هدف برای تبلیغات، از هوش مصنوعی استفاده می‌شود. همچنین، برخی از ربات‌های شبکه اجتماعی بر پایهٔ هوش مصنوعی فعالیت می‌کنند تا در بالاترین سطوح رفتارهای انسانی را شبیه‌سازی نمایند.

  • هوش مصنوعی در خدمات حقوقی

کاربرد هوش مصنوعی در خدمات حقوقی به سرعت در حال افزایش است و سیستم‌های نوین مبتنی بر پردازش زبان طبیعی به تدریج در حال به عهده گرفتن بخشی از وظایف حقوق‌دانان هستند. نرم‌افزارهای مبتنی بر تکنولوژی هوش مصنوعی در حال حاضر امکان تهیه قراردادهای دقیق، تحلیل قراردادها و اسناد حقوقی موجود و پیش‌بینی آرای دادگاه‌ها را فراهم کرده‌اند.

  • کاربرد هوش مصنوعی در زندگی روزمره

همانطور که در بالاتر با کاربرد های هوش مصنوعی اشناشدیم الان هم میخواهیم باهم بریم چندتا از کاربردهای هوش مصنوعی در زندگی روزمره را در ادامه ببینیم.

  • پیشنهاد محتوا

هوش مصنوعی برای پیشنهاد محتوا به کاربران نیز به کار می‌رود. نتفلیکس و آمازون با تکیه بر همین فناوری می‌توانند بر اساس سابقه‌ کاربران‌شان، فیلم‌های جدید به آن‌ها پیشنهاد دهند. اسپاتیفای هم از هوش مصنوعی استفاده می‌کند تا قطعات موسیقی جدید را به شنوندگان پیشنهاد کند.

الگوریتم‌های مبتنی بر هوش مصنوعی این شرکت، آهنگ‌هایی که کاربر تاکنون به آن‌ها گوش داده است، هنرمندانی که دنبال می‌کند، ژانرهایی که دوست دارد و حتی موقعیت مکانی‌اش را تحلیل می‌کند تا پیشنهاداتش را شخصی‌سازی کند.

  • نرم‌افزارهای مسیریابی

مسیریاب ها را می‌توان یکی از اولین و قدیمی‌ترین نرم افزارهای کاربردی هوش مصنوعی دانست. نرم‌افزارهای GPS همچون Waze و گوگل‌مپس سال‌هاست که سعی دارند با استفاده از هوش مصنوعی، بهترین مسیر ممکن را به کاربران پیشنهاد دهند و عواملی همچون ترافیک، ساخت‌وساز و آب‌وهوا را در نظر بگیرند.

این نرم‌افزارها از فرایندی به نام روتینگ استفاده می‌کنند که شامل پیداکردن کوتاه‌ترین مسیر بین دو نقطه می‌شود. هوش مصنوعی بازدهی و دقت این فرایند را افزایش داده است تا نرم‌افزارها بتوانند مسیر را به‌صورت لحظه‌ای به‌روزرسانی کنند و مسیرهای جایگزین پیشنهاد دهند.

  • نرم‌افزارهای سفر اشتراکی

ظهور نرم‌افزارهای مسیریابی به پیدایش صنعتی کاملاً جدید منجر شده‌اند که امروزه تحت عنوان سفرهای اشتراکی می‌شناسیم. به لطف قابلیت‌های GPS این نرم‌افزارها، افراد عادی می‌توانند بدون هیچ آموزش یا تجربه‌ قبلی از خودروی‌شان استفاده کنند تا دیگران را هم به مقصد برسانند.

طی سال‌های اخیر، محبوبیت نرم‌افزارهای سفر اشتراکی، مثل اوبر و لیفت، افزایش یافته است و هوش مصنوعی، نقش غیرقابل‌انکاری در این موفقیت ایفا کرده است. این فناوری با قابلیت‌های متعدد، ازجمله انطباق خودکار مسافران و رانندگان، سراسر تجربه‌ سفر اشتراکی را آسان و البته امکان‌پذیر ساخته است.

  • ویدئوهای کوتاه و خلاصه‌سازی ویدئو

چندین سال پیش، نرم‌افزاری به نام Vine به بازار آمد که ویدئوهای کوتاه منتشر می‌کرد؛ اما درنهایت، به‌خاطر نوآورانه‌نبودن از عرصه کنار گذاشته شد. حالا پلتفرم‌های محبوبی همچون تیک‌تاک، بخش ویدئوهای کوتاه یوتیوب، ریلز اینستاگرام و اسنپ‌چت در مرکز توجه قرار گرفته‌اند.

ویدئوهای کوتاه مبحث جدیدی نیستند، اما آن‌چه جلوه‌ای نوین به آن‌ها می‌دهد، قابلیت‌های هوش مصنوعی‌شان است. الگوریتم‌های قدرتمند یادگیری ماشینی محتوای این پلتفرم‌ها را شخصی‌سازی می‌کنند تا مطمئن شوند که کاربران آن‌چه می‌پسندند و می‌خواهند را می‌بینند.

  • بازی‌های ویدئویی

هیجان‌انگیزترین و تحول‌آفرین‌ترین مصادیق هوش مصنوعی در بازی‌های ویدئویی دیده می‌شوند. نرم‌افزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی می‌توانند گرافیک واقع‌گرایانه تولید کنند و تعاملات بین شخصیت‌های بازی را باورپذیر سازند؛ با این رویه، صنعت بازی‌های ویدئویی متحول خواهد شد.

یکی از چشمگیرترین نمونه‌ از انواع کاربرد هوش مصنوعی در بازی‌های ویدئویی را می‌توان در نسخه‌ سال ۲۰۲۰ بازی Cyberpunk 2077 مشاهده کرد. این بازی با تکیه بر سیستم هوش مصنوعی به نام Digital Human Engine، شخصیت‌هایی واقع‌گرایانه خلق کرد.

این سیستم حجم زیادی داده، ازجمله بیش از ۱۰۰ نوع حرکت ماهیچه‌های صورت را تحلیل می‌کند تا شخصیت‌های دیجیتالی که می‌سازد از افراد واقعی غیرقابل‌تمیز باشند.

  • خودروهای خودران

خودروهای خودران تسلا اخیراً سرتیتر خبرهای فراوانی را به خود اختصاص داده‌اند ولی تسلا تنها شرکت فعال در این حوزه نیست. امروزه بیشتر تولیدکنندگان خودرو روی خودروهای خودران (AV) سرمایه‌گذاری می‌کنند.

هدف از این فناوری‌ها ساخت خودروهای خودرانی است که با تکیه بر ترکیبی از حسگرها، دوربین‌ها و هوش مصنوعی، خودشان می‌توانند رانندگی کنند. نقاط قوت چنین خودروهایی کاملاً واضح هستند؛ خودروهای خودران شمار تصادفات و نیاز به‌جای پارکینگ را کاهش می‌دهند.

ترافیک سبک‌تر می‌شود، چون خودروها می‌توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و مسیر ترددشان را بهینه‌سازی کنند.

  • عکاسی سه بُعدی

عکاسی سه بُعدی شاخه‌ای از هنر است که محبوبیتش به‌آهستگی رو به افزایش است. عکس‌های سه‌بُعدی، بر خلاف عکس‌های عادی، حس عمق را به بیننده می‌دهند تا حس کند شخصاً در آن محیط قرار دارد.

این فناوری یک یا چند عکس دوبُعدی را گرفته و بُعد سوم را به آن‌ها اضافه می‌کند؛ این فرایند با استفاده از تجهیزات مخصوص یا با پس‌پردازش تصویر با نرم‌افزارهای هوش مصنوعی انجام می‌شود. هوش مصنوعی نقش مهمی در ثبت و پردازش عکاسی سه‌بُعدی ایفا می‌کند.

برای مثال، Pixel 4 گوگل تنظیمات دودوربینی دارد که به کاربر اجازه می‌دهد بدون نیاز به هرگونه تجهیزات اضافی، عکس‌های سه‌بُعدی بگیرد.

  • تشخیص چهره

صنعت تشخیص چهره اخیراً در مرکز توجهات قرار گرفته و بحث‌برانگیز شده است، چون دغدغه‌های زیادی از نظر حریم خصوصی ایجاد می‌کند.

بااین‌حال، نمی‌توان منکر دقت و کاربرد روزافزون این فناوری شد. فناوری تشخیص چهره از هوش مصنوعی کمک می‌گیرد تا افراد را بر اساس ویژگی‌های فیزیکی‌شان تشخیص دهد. این فناوری را می‌توان در حوزه‌های مختلف، ازجمله امنیت و نظارت گسترده، احراز هویت و حتی بازاریابی به کار برد.

  • دستیارهای هوشمند

دستیارهای هوشمند روزبه‌روز محبوب‌تر می‌شوند. الکسای آمازون و دستیار گوگل در سراسر دنیا به کار می‌‌روند. این دستیارها از هوش مصنوعی استفاده می‌کنند و یکی کاربردهای هوش مصنوعی در زندگی هر روزه ما شده اند. این دستیار ها به ما امکان میدهند تا مسائلی همچون تنظیم هشدار گوشی، پخش موسیقی و نوشتن لیست خرید را انجام دهند و این فناوری پیوسته در حال پیشرفت است.

برای مثال، الکسا اکنون می‌تواند زبان طبیعی کاربران را بفهمد و پاسخ مناسب را به آن‌ها بدهد. چنین قابلیتی فناوری تشخیص گفتار را یک گام جلوتر می‌برد، چراکه به‌جای دستور دادن، کاربران می‌توانند به‌راحتی با دستیارشان صحبت کنند.

  • فیلتر ایمیل‌های اسپم

یکی دیگر از مصادیق قدیمی کاربرد هوش مصنوعی در زندگی‌های روزمره را می‌توان فیلتر ایمیل‌های اسپم دانست. این قابلیت از هوش مصنوعی استفاده می‌کند تا ایمیل‌های ناخواسته را شناسایی کرده و جلویشان را بگیرد. بیشتر شرکت‌های ارائه‌دهنده ایمیل از نوعی قابلیت فیلتر اسپم استفاده می‌کنند تا حجم ایمیل‌های ناخواسته را کاهش دهند.

  • امنیت و نظارت گسترده

امنیت و نظارت یکی از کاربردهای هوش مصنوعی در زندگی روزمره است. هوش مصنوعی را می‌توان برای ارتقای امنیت و نظارت گسترده به کار برد. برای مثال، دوربین‌های مجهز به هوش مصنوعی قادرند فعالیت‌های مشکوک، مثل گشت‌زدن افراد در محوطه یا حرکت عجیب خودروها را تشخیص دهند.

تصاویر بی‌کیفیت دوربین‌های مداربسته را نیز می‌توان با تکیه بر هوش مصنوعی ارتقاء داد تا چهره‌ افراد و پلاک ماشین‌ها قابل تشخیص شوند. یادگیری ماشینی کیفیت تصاویر را بهبود می‌بخشد و رنگ‌های موجود را متمایزتر می‌کند. سیستم Google Home نیز می‌تواند بیشتر سیستم‌های به‌کاررفته در خانه‌ها را به‌صورت یکپارچه ادغام کند.

  • تجارت الکترونیک و خرید آنلاین

یکی از کاربردهای هوش مصنوعی در زندگی روزانه ما در خرید های آنلاین ما تاثیر بسزایی دارد. با این‌ وجود، برجسته‌ترین مزایای هوش مصنوعی در تجارت الکترونیک متعلق به عملیات‌های بک‌اند است. به طور مثال کسب و کارها می‌توانند از هوش مصنوعی برای پیش‌بینی تقاضا، بهینه‌سازی مقدار اجناس و پیش‌بینی ترند قیمت‌گذاری‌ها استفاده کنند.

این فناوری به شرکت‌ها اجازه می‌دهد تا از خرید اجناس بیش از حد یا کمتر از حد اجتناب کنند. کاربرد هوش مصنوعی در کمپین‌های تبلیغاتی هم قابل‌توجه است، چون می‌تواند پرطرفدارترین کلمات جست‌وجو شده را تشخیص دهد و یا بهترین منطقه برای قرارگیری تبلیغات را تعیین کند.

هوش مصنوعی و انواع ان

 

هوش مصنوعی چگونه استفاده می‌شود؟

به‌طور کلی هوش مصنوعی به دو دسته زیر تفکیک می‌شود:
  • Narrow AI یا هوش مصنوعی ضعیف:

این نوع هوش مصنوعی در یک زمینه محدود عمل می‌کند و شبیه‌سازی هوش انسانی است. هوش مصنوعی ضعیف اغلب بر روی یک کار مشخص تعریف می‌شود و در محدوده تعریفش بسیار عالی عمل می‌کند.

شاید این ماشین‌ها بسیار هوشمند به نظر برسند اما حقیقت این است که حتی از ابتدائی‌ترین سطوح هوش انسانی هم ساده‌تر عمل می‌کنند.

  • Artificial General Intelligence یا هوش مصنوعی عمومی:

که با عنوان هوش مصنوعی قوی هم شناخته می‌شود، نوعی از هوش مصنوعی است که بیشتر در فیلم‌ها دیده‌ایم، مانند ربات‌های فیلم Westworld. هوش مصنوعی قوی بسیار شبیه به انسان عمل می‌کند چنان‌که می‌تواند توانایی‌های خود را بر حل مسائلی در حوزه‌های مختلف به کار بگیرد.

شاخه‌های هوش مصنوعی در دانش رایانه

شاخه‌های گوناگونی از هوش مصنوعی در دانش‌های رایانه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند، برخی این شاخه‌ها عبارتند از:
  • یادگیری ماشین (به انگلیسی: Machine Learning)
  • شبکهٔ عصبی مصنوعی (به انگلیسی: Neural Networks)
  • بینایی ماشین (به انگلیسی: Machine Vision)
  • سامانه‌های خبره (به انگلیسی: Expert System)
  • پردازش زبان طبیعی (به انگلیسی: NLP)
  • الگوریتم ژنتیک (به انگلیسی: Genetic Algorithm)
  • مفاهیم مرتبط با روباتیک (به انگلیسی: Robotic)

جمع بندی و کلام اخر

به طور کلی امروز توانستیم باهم مفهوم کلی هوش مصنوعی را یادبگیریم.زیمولت در تمام تلاش است که شما از تمام مطالب استفاده مفید را ببرید . برای مطالعه مطالب بیشتر در مورد فناوری های روز با زیمولت همراه باشید.

زیمولت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *